Vés al contingut

Corc gros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCorc gros
Hylotrupes bajulus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
SubordrePolyphaga
FamíliaCerambycidae
TribuCallidiini
GènereHylotrupes
EspècieHylotrupes bajulus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

El corc gros[cal citació] (Hylotrupes bajulus) és una espècie de coleòpter polífag de la família dels cerambícids.[1] És una de les diverses espècies anomenades vulgarment corcs de la fusta.

Larves

[modifica]
Corc o larva

Els corcs són de color blanquinós, amb mandíbules amb regió distal regularment arrodonides i tres ocels laterals a cada costat. Front amb el marge anterior simple i ampulars ambulacrals que no tenen tubercles arrodonits.

Adults

[modifica]

Els adults tenen una longitud de 8 a 20 mm i són de color marró fosc. Tenen el cap, puntejada densament, les antenes bru vermelloses o vermellós fosques. El tòrax es troba recobert per una pubescència clara, llarga i densa. El pronot, transvers, finament i dispers sobre el disc. Són difícils d'observar com que tenen vida molt curta (quinze dies per als mascles i vuit per les femelles). Les femelles ponen entre 140 i 200 ous.[2]

Danys

[modifica]

La larva ataca exclusivament les coníferes, especialment els pins.
Aquest insecte ocasiona greus perjudicis en la fusta de construcció i fusteria: armadures de teulades, pals, entarimats, marqueteria, etc.

Referències

[modifica]
  1. Intervencions en edificis particulars en mal estat. Diputació de Girona, 2010, p. 37 [Consulta: 13 març 2013].  Arxivat 2015-02-03 a Wayback Machine.
  2. «Característiques del corc de la fusta: cerambícids». controlplagues.cat, s.d.. [Consulta: 5 febrer 2015].